SPONSORS

I'm one of the butterflies

The Author

My Photo
Hi I'm Izzati.
Unhealthy diet towards makeup
Youtuber, beauty bloggger, freelance model and self-taught MUA
Contact ME: PR advertising/ business inquiry/ invitations superxoxostar@gmail.com

They read them the most!

Followers

Powered by Blogger.
Sunday, September 25, 2011

REVIEW : Foundation Oh Foundation.

        Ok bila cakap pasal foundation kite memang cerewet sebab memang memilih sangat bila tiba soal foundation ni. Sebab kite punya condition kulit is oily-combination skin which is muka berminyak dan ada tompok kering sekitar area muka tu. 
So bare in mind,ini adalah routine untuk oily skin ya kawan-kawan. ;) Kalau korang nak cuba produk yang sama pun boleh. Tapi sila cek jenis kulit korang dulu. Sama ada berminyak atau kering. Then beli yang ade formulation yang bersesuaian.

1. Revlon Colorstay vs Revlon Beyond Natural 


Ok kalau korang tak familiar lagi. Revlon is the KING OF THE DRUGSTORE foundation. Drugstore pulak bermaksud kedai-kedai yang kita boleh dapat banyak pilihan contoh dekat Malaysia ni Watsons dengan Guardian.
Kalau dekat luar negara Target, CVS atau Walmart.


Ni packaging lama Revlon Colorstay. I think I bought it when I was 14 or 15 years old sekitar tahun 2004,2005 atau 2006. Boo! Sepatutnya dah tak boleh pakai. Sebab makeup ni ada expired date jugak. Macam ubat. Tengok ada yellow circle kt top of the foundation. That a bad sign. 
So lepas ni memang dah tak guna lagi. Terus buang. Sebab dah terlampau lama. Tapi the pro is, the old packaging ni lagi better sebab die ade pump applicator which is good! The latest tu kena tuang. So macam leceh. Takut tertumpah ke. Terlebih ke. 


So ni packaging yang terbaru. Nora! Pinjam gambar. heee~

Coverage: HEAVY!
Staying power: 5 stars!! Ada lah sikit berkilat at the end of the day sebab oily skin kan.
Pros: Coverage tip top,kadang-kadang tak payah pakai concealer. 
~Bau macam coklat. ;)
Cons: Agak tebal. Harga yang agak mahal. Rm59. Mine was RM45 beberapa tahun yang lepas. Heee~ 
~ Color yang sangat gelap sebab mase tu obsessed dengan Christina Millian. -_-"


Yang ni memang favorite. Kite pakai everytime I go to class. Yang ni die lebih ringan sikit tekstur die dari Colorstay Foundation. Tapi lebih sesuai kalau nak simple je macam pergi kelas ke. Atau nak light coverage. 
* This was sent to me from Seventeen magazine after I won the Revlon contest. 

Coverage: Light
Staying power: 4.5 stars! Memang I told ya diorang king of foundation kan. 
Pros: Sangat cool. Produk warna putih tapi bila kita sapu die turns into kite punya skin color. ;)
Cons: Harga lagi. Ni lagi mahal Dari Revlon Colorstay. RM60.



My color is in 220 Light-Medium.

2. Secret FLAWLESS Foundation


This one I got 2 years ago. Tangkap muat sebab nak pergi dinner tak de foundation. Ni boleh dapat dekat Guardian atau Watsons jugak. Nothing special kecuali it has some pearls extract so effect die macam korang pakai BB Creams. 

Coverage: Light to medium.
Staying power: 2.5
Pros: My ready-to-go foundation. 
~ Sleek packaging. Senang untuk travel. Kite dah bawak die pergi Jakarta.
Cons: Staying power la kot. Tak tahan lama. Dengan pearl extract tu tak sesuai untik oily skin. LAGI BERTAMBAH BERKILAT YE!!!!
Harga: Rm20++.


Mine is in Ivory ;)

    3. Loreal True Match in Rose Beige


Ok this one I have depotted dari botol die yang sebenar. Sebab kite share dengan makcik. Heee~ 
This one arwah abah yang belikan masa hari raya tahun 2006. Agak lama. Tapi memang sangat jarang guna. Yang ni tekstur die sangatlah lembut. It blends effortlessly. Like sangat lembut. 

Coverage: Medium coverage
Staying power: 3.5 stars. Tak sure sebab tak ingat. Tapi tak boleh compare dengan colorstay.
Pros: Tekstur lembut. Senang nak blend terutama untuk yang baru nak belajar pakai foundation.
Cons: Die ade pink undertone. Sebab muka kite dah merah. So bila merah dengan merah die jadi macam fake pulak. The lady at the store salah bagi foundation la. I should have the yellow undertone.
Harga: It was pretty much RM 59 ++ about 5 years ago.


Close up lah konon. Hehe.

 4. Stage Picture Perfect Foundation


Ni my second favorite lepas the Revlon combo. I got it for only RM12 sebab Stage memang selalu buat sale lah sekarang. Hari tu akhir bulan 6 pergi Mid member beli 2 for only RM20. SPLURGE!!!! Apa lagi sila serang Stage. 
Yang ni resembles Revlon sangat sebab. The staying power and the coverage sangat lah bagus. Tapi die lembut sikit dari Revlon sebab Revlon macam pekat sikit. Yang paling awesome sekali bila blend, die terus turn into powder. Memang rasa lain lah. Tak tau nak cakap macam mana. 


Coverage : Medium to heavy
Staying power : 4 stars
Pros: Its amazing. Like seriously. Memang tak rugi la ada dalam collection.
Pros: Sebab die selalu on sale,then the right color for me dah habis!!!! So dapat yang last sekali. Yang paling gelap. 09 Empress. 
(Nasib baik my mum and my aunty got the right shade for me. Lebih kurang sama. Balik rumah rembat diorang punya je. YE! MY MUM ALSO USED THIS! ;) )
Harga: Harga asal. RM90. After discount emm around RM 10-RM12 each. 
(Tak sure kena selalu cek kt counter. ;) )


Without flash (from left to the right)
Swatches: Loreal True Match, Stage Picture Perfect, Revlon Beyond Natural, Secret FLAWLESS, Colorstay.


With flash
Swatches: Loreal True Match, Stage Picture Perfect, Revlon Beyond Natural, Secret FLAWLESS, Colorstay.


TIPS:
1. Cek dulu jenis kulit. So kita boleh pilih formulation yang sesuai.
2. Kalau kulit berminyak,cari formulation yang oil free. Untuk kulit kering cari yang memang khas untuk dry skin.
3. Jangan try dekat belakang tangan. Sebab warna tangan kita lain dari kulit muka. Cuba sapu dekat rahang. blend betul-betul. Kalau takde beza ape-ape so itu color kulit kite. Kalau macam ade beza terputih ke. tergelap ke. Maksudnye bukan.
4. Kalau kulit sensitive. Tengok ingeredients. Takut korang ade allergic dekat mana-mana ingredients.

Hope this will help!!
With love
XOXO
Izzati

6 comments:

  1. sini xde stage =(
    thanks for this review

    ReplyDelete
  2. :) proud to be *orang penang* hahahhaa ... so far alhamdulillah xda masalah nak cari brangan makeup original such mac kat sini , coz ada butik mac kat sini , stage pon ade :) sume ade ... huhuhu pada orang2 yang kte penang xde pape , ulu ..anda silap ..kami pon da maju setapak kehadapan menghampiri ranking ibukota metropolitan kuala lumpur .. <3 spread more love <3

    ReplyDelete
  3. @fyna your welcome! ;)
    @dylla Post dekat page die! hehe. baru die tahu.
    @cikkZAZA Waaaa. I have to go there!!! Thanks for sharing. ;)

    ReplyDelete
  4. maybe sye patut try pakai foundation. serius I've never tried pakai foundation. tp sebenarnya ape function foundation ni? *curious to know*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes you should! Foundation ni asas dalam makeup yang cover serba sedikit cela2 kat muka kita bile bermekap. Lepas tu dia bg muka kite nampak segar,bermaya dan sekata warna kulit untuk pakai makeup. ;)

      Delete