SPONSORS

I'm one of the butterflies

The Author

My Photo
Hi I'm Izzati.
Unhealthy diet towards makeup
Youtuber, beauty bloggger, freelance model and self-taught MUA
Contact ME: PR advertising/ business inquiry/ invitations superxoxostar@gmail.com

They read them the most!

Followers

Powered by Blogger.
Sunday, September 25, 2011

REVIEW : Foundation Oh Foundation.

        Ok bila cakap pasal foundation kite memang cerewet sebab memang memilih sangat bila tiba soal foundation ni. Sebab kite punya condition kulit is oily-combination skin which is muka berminyak dan ada tompok kering sekitar area muka tu. 
So bare in mind,ini adalah routine untuk oily skin ya kawan-kawan. ;) Kalau korang nak cuba produk yang sama pun boleh. Tapi sila cek jenis kulit korang dulu. Sama ada berminyak atau kering. Then beli yang ade formulation yang bersesuaian.

1. Revlon Colorstay vs Revlon Beyond Natural 


Ok kalau korang tak familiar lagi. Revlon is the KING OF THE DRUGSTORE foundation. Drugstore pulak bermaksud kedai-kedai yang kita boleh dapat banyak pilihan contoh dekat Malaysia ni Watsons dengan Guardian.
Kalau dekat luar negara Target, CVS atau Walmart.


Ni packaging lama Revlon Colorstay. I think I bought it when I was 14 or 15 years old sekitar tahun 2004,2005 atau 2006. Boo! Sepatutnya dah tak boleh pakai. Sebab makeup ni ada expired date jugak. Macam ubat. Tengok ada yellow circle kt top of the foundation. That a bad sign. 
So lepas ni memang dah tak guna lagi. Terus buang. Sebab dah terlampau lama. Tapi the pro is, the old packaging ni lagi better sebab die ade pump applicator which is good! The latest tu kena tuang. So macam leceh. Takut tertumpah ke. Terlebih ke. 


So ni packaging yang terbaru. Nora! Pinjam gambar. heee~

Coverage: HEAVY!
Staying power: 5 stars!! Ada lah sikit berkilat at the end of the day sebab oily skin kan.
Pros: Coverage tip top,kadang-kadang tak payah pakai concealer. 
~Bau macam coklat. ;)
Cons: Agak tebal. Harga yang agak mahal. Rm59. Mine was RM45 beberapa tahun yang lepas. Heee~ 
~ Color yang sangat gelap sebab mase tu obsessed dengan Christina Millian. -_-"


Yang ni memang favorite. Kite pakai everytime I go to class. Yang ni die lebih ringan sikit tekstur die dari Colorstay Foundation. Tapi lebih sesuai kalau nak simple je macam pergi kelas ke. Atau nak light coverage. 
* This was sent to me from Seventeen magazine after I won the Revlon contest. 

Coverage: Light
Staying power: 4.5 stars! Memang I told ya diorang king of foundation kan. 
Pros: Sangat cool. Produk warna putih tapi bila kita sapu die turns into kite punya skin color. ;)
Cons: Harga lagi. Ni lagi mahal Dari Revlon Colorstay. RM60.



My color is in 220 Light-Medium.

2. Secret FLAWLESS Foundation


This one I got 2 years ago. Tangkap muat sebab nak pergi dinner tak de foundation. Ni boleh dapat dekat Guardian atau Watsons jugak. Nothing special kecuali it has some pearls extract so effect die macam korang pakai BB Creams. 

Coverage: Light to medium.
Staying power: 2.5
Pros: My ready-to-go foundation. 
~ Sleek packaging. Senang untuk travel. Kite dah bawak die pergi Jakarta.
Cons: Staying power la kot. Tak tahan lama. Dengan pearl extract tu tak sesuai untik oily skin. LAGI BERTAMBAH BERKILAT YE!!!!
Harga: Rm20++.


Mine is in Ivory ;)

    3. Loreal True Match in Rose Beige


Ok this one I have depotted dari botol die yang sebenar. Sebab kite share dengan makcik. Heee~ 
This one arwah abah yang belikan masa hari raya tahun 2006. Agak lama. Tapi memang sangat jarang guna. Yang ni tekstur die sangatlah lembut. It blends effortlessly. Like sangat lembut. 

Coverage: Medium coverage
Staying power: 3.5 stars. Tak sure sebab tak ingat. Tapi tak boleh compare dengan colorstay.
Pros: Tekstur lembut. Senang nak blend terutama untuk yang baru nak belajar pakai foundation.
Cons: Die ade pink undertone. Sebab muka kite dah merah. So bila merah dengan merah die jadi macam fake pulak. The lady at the store salah bagi foundation la. I should have the yellow undertone.
Harga: It was pretty much RM 59 ++ about 5 years ago.


Close up lah konon. Hehe.

 4. Stage Picture Perfect Foundation


Ni my second favorite lepas the Revlon combo. I got it for only RM12 sebab Stage memang selalu buat sale lah sekarang. Hari tu akhir bulan 6 pergi Mid member beli 2 for only RM20. SPLURGE!!!! Apa lagi sila serang Stage. 
Yang ni resembles Revlon sangat sebab. The staying power and the coverage sangat lah bagus. Tapi die lembut sikit dari Revlon sebab Revlon macam pekat sikit. Yang paling awesome sekali bila blend, die terus turn into powder. Memang rasa lain lah. Tak tau nak cakap macam mana. 


Coverage : Medium to heavy
Staying power : 4 stars
Pros: Its amazing. Like seriously. Memang tak rugi la ada dalam collection.
Pros: Sebab die selalu on sale,then the right color for me dah habis!!!! So dapat yang last sekali. Yang paling gelap. 09 Empress. 
(Nasib baik my mum and my aunty got the right shade for me. Lebih kurang sama. Balik rumah rembat diorang punya je. YE! MY MUM ALSO USED THIS! ;) )
Harga: Harga asal. RM90. After discount emm around RM 10-RM12 each. 
(Tak sure kena selalu cek kt counter. ;) )


Without flash (from left to the right)
Swatches: Loreal True Match, Stage Picture Perfect, Revlon Beyond Natural, Secret FLAWLESS, Colorstay.


With flash
Swatches: Loreal True Match, Stage Picture Perfect, Revlon Beyond Natural, Secret FLAWLESS, Colorstay.


TIPS:
1. Cek dulu jenis kulit. So kita boleh pilih formulation yang sesuai.
2. Kalau kulit berminyak,cari formulation yang oil free. Untuk kulit kering cari yang memang khas untuk dry skin.
3. Jangan try dekat belakang tangan. Sebab warna tangan kita lain dari kulit muka. Cuba sapu dekat rahang. blend betul-betul. Kalau takde beza ape-ape so itu color kulit kite. Kalau macam ade beza terputih ke. tergelap ke. Maksudnye bukan.
4. Kalau kulit sensitive. Tengok ingeredients. Takut korang ade allergic dekat mana-mana ingredients.

Hope this will help!!
With love
XOXO
Izzati
Tuesday, September 20, 2011

Heart or hate!


       Ok mulai esok,I will start new series dekat blog ni. Untuk review beauty products. I was requested by kak fyna to do a review on foundation. Daripada highest ranking kepada lowest. So basically yang bagus will be obviously HEART and yang tak memuaskan absolutely gonna be HATE. So stayyyyyy tunneeeeeeddd!!! ;)      With love XOXO Izzati
Saturday, September 17, 2011

Shah Alam Meetup

     I went to meet my friends Nora and Jue in Shah Alam and we end up shopping. No word. Let the pictures talk. Enjoy. ;)






                                              Oh I never on diet nor exercise. I eat whatever I want. 

                                                                  
                  Went to Inglot for the first time. This girl was so nice. I look weird a little bit. heeee~~


I went to Benefit counter and the girl wanted to do eye makeup for me. Awwww how nice. Gonna spend on Benefit in future. Oh they got new fragrances btw. And the packaging was darnnnnnnn cute!!!!



Last but certainly not least, my favorite place. Forever 21. I ADORE those Bohemians necklaces. You guys know where to find me. With love.
XOXO Izzati

P/s: HAUL videooo!!! Soon. ;)


Monday, September 12, 2011

My Scattered Makeup Collection [Overview]


Semalam ada salah seorang viewer youtube request nak tengok my makeup collection. Tapi rasa segan sebab makeup collection tak la bertridazleelion macam orang lain. Lagi pulak makeup majority drugstores. Beli kat Watsons dengan Guardian jo. Takdenye mahal-mahal. Ehehhh.Tambah lagi dah masuk rumah sewa jadi tak sempat kemas lagi. Nak cari container yang sesuai belum jumpa sebab when it comes to my makeup,fuhhhh cerewet nak jaga. 
   Kadang-kadang rasa kejam. Sebab sangat perfectionist bila nak kemas. Kalau boleh macam tu ambil,macam tu la jugak kena letak semula. Scary kan. Wtf. Ok so kalau siapa la teringin sangat nak tengok my makeup collection. Sila-silah scroll ke bawah. Kalau tak nak atau rasa nak muntah,cari palang X warna merah. Sekian. Super scattered. Blushing. Enjoy. ;)










      Any questions you can just post it on the comment box below or ask in my facebook page. Till then. 
    XOXO Izzati

Baju kurung lalalala.


Video baru dah siap upload. Jadi apa lagi. Hari ni first day new semester. So Agak lemau dan pending. Hahh! Sila lah tonton muka bacin sebab kena bangun pagi. Sekian. Oh ye kamera baru tu agak annoying untuk filming. Sebab tak habis setting lagi. XOXO Izzati. 
Friday, September 9, 2011

#2 day : My Bath & Body Works Lotions Wishlist

  This is like a series of my Bath & Body Works Wishlist. So kalau belum baca yang #1 day boleh simply click here. So macam korang tahu Bath & Body Works products are so darn cute!!! The packaging are so attractive and super cute. Applause for the designer and marketing teams. Anywho, senarai di bawah ni random sebab memang tak reti nak pilih dah. I want it all! So feel free to browse the website and pilihla yang mana korang suka. Gerenti rambang mata. ;)


1. Black Raspberry Vanilla
    Lately I'm so in love with any fruit that mixed with vanilla. I believe it going to produce super amazing and sweet scent like my ambi pur spray did. Major applause!!!


2. P.s I love You
   Korang pernah tengok la movie p.s I love You yang sangat sweet and romantic sedih sikit sebab hero mati. But anyways, Thats the only reason. The end. ;)


3. Paris Amour
    Ohmai ohmai ohmai. Look at the packaging. Its Paris everyone. Hope it smells incredibly amazing. 10 stars for the amazing packaging. 


4. Paris Amour Body Spray
   This baby reminds me to the Victoria Secret's Shimmer body Spray. So its a nice to have baby. 10 stars. 


5. Country Chic
    Nice packaging. Reminds me to the spring design. Flowery smell maybe. Its also a nice to have though. 


6. Twilight Woods
    Its Twilight everyone!!! Hello Edward Cullen please. 


              Kalau nak tahu lebih banyak go to the website. 
                                           With love
                                           XOXO
                                           Izzati
                     Next series,spontan jela kot. Heeeee~~~
Thursday, September 8, 2011

#1 day: My Bath & Body Work's Candles Wishlist

    Rasa dah lama sangat tak shopping online. Most of my makeup products I bought online. Sebab banyak choices and I am a huge fan of rare items. Bukan tak sokong barangan buatan MALAYSIA tapi rasa ingin mencuba tinggi. Alasan. -_-" I was watching Elle's Bath & Body Works Haul video dan dapat hidayah nak browsing B&BW. So hari ni I'm going to share with you guys my candles wishlist. Ini kira memang dah aim lama dah la. Tunggu peluang je nak sebat. Hoho. Oh kalau korang tak familiar dengan B&BW, sila lah guna your best friend cik Google ye. 

      My first reason why I want this candle is because it was recommended by my all time favorites guru on youtube Glamourista16 or Caitlin. So do I have to say more? Oh yes I do. I loooooooooooveeee cupcake smell because I have one candle where I bought from Ikea and I adore the smell. Tah apa-ape ayat kau.

      This is the smell that I wanting to try like seriously. Dari nama dia je dah rasa curious sangat macam mana la bau die bila kena bakar. Pengaruh Masterchef Australia ni. Ya ampunnnn. 

    Haha. Ini kelakar. I want this candle because of the name lah of course. I love Twilight and vampires. So this is absolutely one of the candles that I neeedddd to try. Actually I'm just curious to smell the woods coz all I have in my mind is the smell must be like cinnamon or something. So sebelum imaginasi menjadi migrain. Baiklah try kan.

    Minty ice cream is one of my favorites because it tastes a little bit choclate-ry and a fresh minty taste which I loooveee. So I need to try the smell because I just watched it on youtube and the cute girl said that it smells uhhhh mazinggggggg. Checked!!!

     Uhhhh nak cakap apa lagi? Its cookies dude? Gila ke ape tak nak?

6. Leaves
    So this not actually my sangat nak candle sebab I don't want it. At all. Macam tak dapat pun tak pe. Serious. But tadi kt video Elle beriye-iye promote dia beli candle tu. So kire post la jugak. Kesian kan. Nak try pun takpe sebab its autumn everyone. Bye bye summer. Oh hello dirty-army-muddy nails. Can't wait to buy. ;)




Pictures credit to cik Google

                                                  Next series 
                         #2 day: My Bath & Body Work's Lotion Wishlist

                                               Till then Gorges!!
                                                     With love
                                                       XOXO
                                                       Izzati
Wednesday, September 7, 2011

30 hari tanpa henti.

       Disebabkan semester baru mula semalam dan hidup sekarang tengah clumsy jadi tak dapat buat video dengan penuh konsisten dan update behlog. Jadi sebagai cabaran hari baru abang mahu buat satu segmen di mana mengupdate secara berkualiti setiap hari. Amacam??? Ada beran? ^^. Ini cabaran. Harap-harap menjadi. 

Projek : 30 hari tanpa henti
Isi Kandungan : Rambang (Random)
Objektif : Melatih jejari runcing-gemuk supaya menjadi aktif dan tidak pemalas seperti tuan punya diri.

  
     Terima lah kek buatan tangan Makcu tersayang. Sumpah tak perasan that colorful beadeds (I have no idea what the name is) formed Happy Birthday Jaja. Main lahap je. FML! Oh Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. ;)

XOXO
Izzati